AK Parti Milletvekili İsmail Aydın'ı ağırladık
06.01.2016

Bursa Haber Gündem Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu olan AK Parti Milletvekili İsmail Aydın, yeni anayasa konusunda, “Hızlı karar alabilen bir sistem kurmalıyız yoksa 80’li yıllarda yaşananlar devam eder. Cumhurbaşkanımız fani; o da gidecek. Önemli olan bir sonraki nesillere iyi bir sistem bırakmak” dedi.

Sedat DURGUT Bursa Haber Gazetesi’nin düzenlediği ve geleneksel hale gelen Gündem Buluşmaları’nın bu haftaki konuğu AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın oldu. Mudanya yolundaki Kahve Beyaz Restoran’da gerçekleşen buluşma, Bursa Haber Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Çavuşoğlu ile Bursa Haber Gazetesi yöneticileri ve köşe yazarlarının da bulunduğu toplantıda Milletvekili Aydın, hafta içi mecliste yoğun bir tempoda çalıştıklarını ancak hafta sonu seçim bölgesine gelip halkla ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek yaptıkları projeleri yoğun bir şekilde anlatmaya çalıştıklarını söyleyerek, “Bu buluşmalar çalışmalarımızı yekûn şekilde anlatma fırsatı yakaladığımız anlar” dedi. 

‘ANAYASA KONUSUNDA ÜMİTVARIZ’

İznik doğumlu olduğunu belirten Aydın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1997 yılından itibaren serbest avukatlık yaptığını ifade eden Bursa milletvekili, Meclis’te Anayasa ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonlarında görev alıyor. Hal böyle olunca milletvekili Aydın yeni anayasa hakkında detaylı bilgiler verdi. Bu dönemde anayasa konusunda ümit var olduklarını söyleyen Aydın, “Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun görüşmesinden çıkan yeni anayasa konusundaki mutabakat bizi ümitlendiriyor. Biz seçim çalışması yaparken seçmenin bizden istediği birinci konu anayasa. Eğer yapılacak yeni anayasada özgürlükçü, vatandaşa inen bir yapı kurarsanız, vatandaşı ekonomik ve demokratik seviyesi de yükselir. Demokrasisi gelişmeyen toplum gelişemez. Yeni anayasa insan hak ve özgürlüklerini kapsayan ve tüm halkımızı kucaklayan bir yapıda olması gerek. Alevi çalıştayı ve Kürt açılımı gibi çalışmalar başarıyla sonlandırılamadı. Yeni anayasa ile bunlar başarıyla bitirilebilir” İfadelerini kullandı. Milletvekilinin seçim bölgesi ile ilgili yaptığı çalışmaların ekstra çalışma olduğunu dile getiren Aydın şöyle konuştu: “Milletvekilinin esas görevi birinci olarak yasama faaliyetini yerine getirmek. İkincisi ise millet adına meclisi denetlemek. Geçtiğimiz dönem Bursa’nın iktidar ve muhalefet milletvekilleri yakın ve organize bir çalışma performansı sergiledi. Bu da diğer illere örnek oldu.” 

‘DEMOKRATİK ŞEKİLDE TARTIŞILMALI’

Türkiye’de anayasanın hep darbelerle değiştiğini, şu ana kadar 27 seferde 110 maddede değişiklik yapıldığını dile getiren Milletvekili Aydın, “O yüzden dünya standartlarına uygun, özgürlükçü bakış açısıyla yeni bir anayasa yapmalıyız. Aksi takdirde değişen dünya şartları içerisinde bu anayasa bizi taşımıyor” diyerek şöyle devam etti: “Başkanlık sistemi ise oturup demokratik bir şekilde tartışılmalı. Türkiye Cumhuriyeti sisteminin aksayan noktaları neler? Bunlar konuşulmalı. İki başlılığı Türkiye kaldırmıyor. Özal başkanlık sistemini gündeme getirdiğinde bugünün aynısı şeklinde tepki verdi. Türkiye Cumhuriyeti bir yol ayrımında ya köhnemiş bir sistemle devam edeceğiz ya da modern dünyaya ayak uyduracağız. Hızlı şekilde karar alabilen bir sistem kurmalıyız yoksa 80’li yıllarda yaşananlar devam eder. Recep Tayyip Erdoğan fani o da gidecek önemli olan bir sonraki nesillere bir sistem bırakmak. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, zamanında Ahmet Necdet Sezer’i getirdi cumhurbaşkanı yaptı. Ecevit en büyük sıkıntıyı da onun döneminde yaşadı. Bugün güçlü bir AK Parti iktidarında seçilerek iş başına gelen bir cumhurbaşkanı var. Yarın öbür gün farklı siyasi görüşten biri cumhurbaşkanı seçilirse önümüz kaos olur. Siyasi kaos ise ekonomik kaosa neden olur. Kazana bir ülke olacaksak sistemi değiştirmemiz lazım.”

‘MECLİS DENETİM YAPMIYOR’

Mevcut anayasada vatandaşın seçtiği cumhurbaşkanının yetkilerinin çok güçlü olduğunu dile getiren Bursa milletvekili, “Meclis denetim yapmıyor. Çünkü insanın ruhuna aykırı. Beraber çalıştığı arkadaşının açığını bulup ortaya çıkarması mümkün değil. Yasama ve yürütme de ayrı değil. Cumhuriyet tarihi boyunca bu böyle, Atatürk döneminde de aynı. Birinin açığı bulunsa bile örtbas edilir. Bu sistemde kuvvetler ayrılığı yok. Bürokratik oligarşi olduğundan yasayı dolaylı olarak bürokratlar. Öyle bir sistem kuralım ki yasam ve yürütme ayrı olsun” şeklinde konuştu. YASAMA VE YÜRÜTMENİN AYRILMASI Şu anda uygulanan sistemde yetki konusunda Cumhurbaşkanı’nın hiçbir eksiği ve sorumluluğu olmamasına rağmen Başkanlık sistemi konusunda sürdürülen ısrarın nedenini açıklayan vekil Aydın, “Mesele Recep Tayyip Erdoğan sorunu değil. Yasamayla yürütmeyi ayırırsak başarılı oluruz. İlle de başkanlık olsun diye de diretmiyoruz. Tartışalım doğruyu o şekilde bulalım. Sadece bir gerçek var, bu sistem bizi taşımıyor” dedi. Anayasa değişecekse AK Parti ve CHP değiştirmeli diyen Aydın, “Her partiden eşit sayıda milletvekilinin bulunduğu bir komisyon oluşturduk ama yine aynı noktadayız. Komisyondan eğer sonuç alınamazsa kendi arzu ettiğimiz anayasayı yine de genel kurula indireceğiz” ifadelerini kullandı.

YENİ ANAYASA HERKESİ KUCAKLAMALI

Açılım politikaları ile elle tutulan bir sonuç elde edilip edilemediği sorusun cevap veren milletvekili, “Önceden Aleviler kendilerini gizlemek durumunda kalabiliyorlardı. Ama açılım çalışmaları ile artık açık bir şekilde ‘ben Aleviyim’ diyebiliyor” dedi. Yeni yapılacak anayasanın çoğulcu, demokratik, toplumda herkesin önünü açabilecek şekilde oluşturulmasını söyleyen milletvekili Aydın, “Sivil toplum kuruluşları ön plana çıksın. Siyasi partiler kanunu da değişmeli. Dar seçim bölge sistemine geçelim. 1921 Anayasası o günün şartlarında Osmanlı’yı selamete çıkardı. Bugüne kadar uygulanan tüm anayasaların kazanımlarını ve dünyanın şartlarını da ekleyip öyle bir anayasa çalışması yapalım. AK Parti olarak hiçbir dayatmamız yok. Ama başkanlık sistemi öneriyoruz. Çünkü her anayasanın ruhu var” ifadelerini kullandı.

OPERASYON SIRASINDA İNSAN HAKLARI İHLALLERİ

Güneydoğu’da süren operasyonların yurtdışı menşeli haber ajanslarında ‘insan hakları ihlali’ olarak sunulmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna milletvekili Aydın şu cevabı verdi: “İnsan hakları ihlali varsa bunu araştırmak lazım. Orada operasyon yaparken farklı konularda da ihlal var mı, bunları araştırmamız gerekiyor. Yapılan hatalarla ilgili alt komisyonlar oluşturuldu, incelenecek. Terörle mücadele edeyim derken evleri, barkları yıkılan mağdur olan insanlar var. Bu operasyonlar yapılırken hukukun dışına çıkmadan yapılması gerekir. ‘Güneydoğu’da Kürtlerin bağımsızlık mücadelesi var. Türkler silahlı güç kullanıyor’ söylemleri tamamen propaganda amaçlı. Hiçbir devlet kendi egemenlik alanında silahlı terör gruplarına müsaade etmez. O yüzden devletimiz buna müsaade etmeyecek.”

İSTİNAF MAHKEMELERİ

Anayasanın ilk 4 maddesinden rahatsız olmadığını söyleyen Aydın, “Ama anayasanın maddeleri değiştirilebilmelidir. İnsan ihtiyaçları değişebilir. Bir hukukçu olarak bundan rahatsızlık duymuyorum” diye konuştu. Her davanın mahkemeye gelmesinin doğru olmadığını dile getiren Aydın, Ombudsmanlık, uzlaşma ve arabuluculuk vasfını taşıyan insanların davayı çözebileceğini söyleyerek, “Her dosyanın temyize gitmesi de doğru değil. Yargıtay’ın yükünü hafifletmek ise istinaf mahkemelerinin kurulmasıyla mümkün” dedi.

MERKEZ YOKLAMASI

Milletvekili Aydın, 7 Haziran seçimlerinde listede yer almayıp, 1 Kasımda tekrar listeye girmesini şöyle anlattı: “AK Parti merkez yoklaması yapan bir parti. Heyetler kuruyor, kamuoyu yoklaması yapıyor. Ama sonuçta milletvekillerini genel merkez belirliyor. Yaptığım meclis çalışmaları ve alt komisyonlarda yaptığım faaliyetlerden dolayı kendimi başarılı görüyorum. 11 Haziranda beni listeye koyan irade 7 Haziranda listeye koymadı. Merkez yoklaması bizde de bir yöntem. 7 Haziranda da hayal kırıklığı yaşamadım.”

‘İSTERSE GİDER’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemlerde neden çatışma bölgelerine gitmediği yönünde gelen eleştiriye cevap veren Bursa milletvekili şunları söyledi: “Bölge milletvekillerimiz zaten bölgelerde. Zaten çatışmalar bazı ilçelerde ve bazı ilçelerin de sadece belli mahallelerinde. Sokağa çıkma yasağının olmadığı yerlere zaten gidiyoruz. Biz tüm Türkiye’yi kucaklayan bir partiyiz. Cumhurbaşkanımızın program yoğunluğu nasıldır bilmiyorum ama isterse gider.”

‘ÖNEMLİ OLAN YASALARA ADAPTASYON’

Engellilerle ilgili anayasada pozitif ayrımcılıkların bulunduğuna değinen Aydın, “Yasa çıkarmakla her şey bitmiyor. Önemli olan bu yasalara adaptasyon sağlamak. Belediyeler buna uyum sağlama konusunda sıkıntı çektiği için uygulama süreleri uzatıldı. Her bir engellinin hayatının kolaylaştırmak zorundayız. 7 yıl önce yapılmış bir hükümet binasında engelli rampası yok. Öncelikle zihniyeti değiştirmemiz lazım” İfadelerini kullandı.

ZEYTİNLİK ALANLARIN İMARA AÇILMASI

Son dönemde zeytinlik alanların imara açılması ve zeytin ağaçlarının katledilmesi sorusuna Aydın, “Türkiye’de 2002 yılında toplam 90 milyon zeytin ağacı vardı, şuan 180 milyon ağaç var. Stratejik ürün olarak belirlenen zeytin ağacı sayısı, dikerek ve teşvik edilerek artırılmaya çalışılıyor. Dünyanı en fazla sofralık zeytin üreten ülkesiyiz. 50 ve 60’lı yıllarda çıkan bir yasayla zeytin alanları yerleşime açılamıyor. Algı yönetimi var, bu doğru değil. Gemlik’te binalar depreme dayanıklı değil. Mevcut yerleşim alanları da dolu. Hiçbir şeyin yetişmediği arazileri yerleşime açalım. Vadiye zeytin dikelim. Taşlık alanda kaliteli zeytin üretimi yok. Gemlik’te böyle bir problem var. Bir şehri imara açmak zor ama bir şekilde bu insanları buradan çıkarmamız lazım” dedi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ OSB’YE DESTEK

Yenişehir’e yapılacak otomobil test merkezinin tamam olduğunu söyleyen Aydın, uçak sanayii konusunda Eskişehir’in Bursa’dan önde olduğunu yüksek teknoloji konusunda ise Bursa’da yüksek teknoloji organize sanayiinin kurulmasını desteklediğini dile getirdi.