Bursa Haber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar ve bünyesindeki basın çalışanlarını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Haber TV’de Tayfun Çavuşoğlu’nun sorularını yanıtladı.
Bursa Haber Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar'dan Bursa Haber TV hakkında bilgi alan Altepe, Bursa Haber TV uygulamasını da tabletine yükledi.
Bursa ve 2015 projeleri hakkında önemli açıklamalar yapan Altepe, “2014 yılı Bursa adına yoğun geçti, Bursa’yı dünya kenti yapma konusunda yoğun bir çalışma var. Bursa’da yaşamak ve bu kentte belediye başkanlığı yapmak, bu kentin problemlerini çözmek bizim için en büyük mutluluk, bizlerde bu amaçla çalışıyoruz. Ve her geçen gün büyük projeler üretmeye çalışıyoruz. Amacımız Bursa örnek olsun, önder olsun Bursa bir dünya kenti olsun, bir marka kenti olması, bu alanda eksikliklerimizin giderilmesi için çalışıyoruz” dedi.
BURSA’NIN EN BÜYÜK SORUNU
Bursa’nın en büyük sorunu olarak ulaşımı gösteren Başkan Altepe, “Çünkü kentte 2 milyon 100 bin kişi yaşıyor. Bu insanlar gün içerisin de bir yerden bir yere gitmek zorundalar. Bu sorunu aşmak için metro hattımızı genişletiyoruz. Otobüs sayımızı arttırıyoruz. Tramvay hatlarımızı arttırıyoruz. Caddelerimizi genişletiyoruz yollarımızı genişletiyoruz. Bize kadar gelen çalışmaları geliştirerek tamamlıyoruz. Metromuzu doğudan batıya kadar uzattık” dedi.
PROJELER
Başkan Altepe açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Yapmakta olduğumuz hâlihazırda birçok proje var. Çünkü bizim hedefimiz dünya kenti olmak. Ticaret merkezi olmak, tarım merkezi olmak, kültür merkezi, turizm merkezi olmak, sağlık ve spor merkezi olmak. Ve bizde bunlar için altyapımızı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ve şehrin ulaşımında sorun çıkmaması gerek. Metromuz şehrin her tarafına ulaşmış durumda. Tramvay sayımızı arttırıyoruz. Ve bu konuda Bursa öncülük yaptı Türkiye’nin ilk tramvayını ‘İpekböceği’ni yaptı. Dünya da artık raylı ulaşımın önemini anladı. Ulaşımını raylı sistemler üzerinden yapıyor. Ayrıca çevre dostu ve kitlelerin ulaşımını rahatça sağlıyor. İstanbul’a gemi seferleri koyduk. 6 gemimiz var ve yılda 1 milyon kişinin ulaşımı sağlıyoruz.
YENİ STADYUM
Bursa önemli, Bursaspor önemli, Bursa’nın bütün değerleri bizim için önemli. Bursaspor Bursa için çok önemli şehrin tanıtımı açısından Bursa’nın en önemli malzemelerinden biri. Ayrıca yapılan stadyum ile Bursa’nın ve Türkiye’nin tanıtımı daha da arttırılacaktır.
Artık ülkelerden çok futbol takımları tanınıyor. Şehirlerden çok takımlar tanınıyor. Bursa’yı da şampiyon olduktan sonra tanıyanlar oldu. Şampiyonluk Bursa’yı şampiyon şehir yaptı. Buda kolay olmadı şehir bütün gücünü ortaya koydu ve sonuç alındı. Bursaspor 5 yıldır Avrupa’ya gidiyor. Bursa’nın Avrupa’da da iyi sonuç alması için tesis şart. Avrupa’yla mücadele edebilecek tesisler şart. Bursaspor’un rakiplerine baktığımızda onlarda stat yapıyorlar ama borçla belli ipoteklerle. Bursaspor borçsuz tertemiz stat almış olacak. Bu çok büyük bir şey belediyeler tarihinde yapılan en büyük stat. Eğer dünya kenti olmak istiyorsak dünya kenti ölçeklerinde statlarımızın olması gerek. Dünyadaki statlara bakmak için Avrupa’ya gittik. Bu işleri en güzel en iyi kim yapıyor diye gördük ki en iyi statlar Avrupa ve Almanya’ da. Ve bu konuda en çok hoşumuza gidende Berlin’de olimpiyatlar için yapılan stat oldu. Ona da yeni bir çatı yapılmıştı. Ve gördüğümüzde hayran kaldık, dedik ki bu güzellik Bursa’ya taşınmalı. Ve daha modernini yaptık. Ve sonuçlarını aldık dünya gazetelerinde en heyecan verici 10 stat içine girdi. Stat içine girildiğinde insanları heyecanlandıracak Bursa’nın ve Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu gösterecek. Ve Bursaspor’un Avrupa’da başarı kazanmasını sağlayacak. Bu arada stadın açılışına Barcelona gelecek.
YENİ STADA ULAŞIM
Yeni stada ulaşımda sıkıntı olmaz. Çünkü maça gelenlerin çoğu arabalarıyla gelmez. Gelenlerde araçlarını o çevreye park etmezler. Ve çıktıktan sonra bir yürüme isteği duyarlar. Ayrıca o bölge birçok yolun kesiştiği bir bölge. Arkada da 5 köprü var. Birçok ulaşım noktasına da sahip o yüzden bir sıkıntı yaşayacağına ihtimal vermiyorum. Real Madrid, Barcelona ve Fenerbahçe’nin stadı da Bursaspor’un stadına örnektir. Yeni stat şehre farklı bir hava katacak. Juventus yeni stadına 3 yıl önce geçti, 3 yıldır şampiyonlar. Yani Bursaspor’da kendini geliştirecek. Hem Avrupa’da hem de ligde. Bursa’da Bursaspor’a destek olacak. Bursa birlik olacak.
ULUDAĞ’IN STATÜSÜ
Artık Bursa Bütün şehir oldu 17 ilçede Büyükşehir bağlanmış oldu. Bu 17 ilçedeki bütün değerler bizim korumamızda, tabi Uludağ’da bunlardan biri. Türkiye’nin en iyi dağı, dünyada da önemli bir yeri var. Bizde burayı değerlendirelim hem kent ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayalım. Uludağ’ın bütün sorunlarına biz koşuyoruz. Ağaç devriliyor yollar kapanıyor biz koşuyoruz. Yetki bizde olsa orada bizim ekiplerimiz olur. Ağaç kesme ekiplerimiz olur. Her türlü hizmeti yirmi dört saat ulaşmış olur. Yetki Büyükşehir’e verildi gördünüz bütün tarihi eserler, tarihi yerler restore edildi. Bunun sonucunda Bursa UNESCO’nun listesine girdi. Aynı hizmetleri Uludağ için yapalım. Ayrıca teleferiği oteller bölgesine kadar çıkardık ayrıca Gökdere ve Zaferparkı’na indireceğiz. Uludağ’ın bağlantısı teleferikle sağlanacak. Ayrıca Uludağ’ın dağ eteklerine teleferikle ulaşım sağlanacak Kültürpark’tan teleferik hattı yapacağız.
YALOVA YOLU
Her gün yeni yollar yeni sokaklar açılıyor Bursa’da oluyor bunlar. Bizim Çelebi Mehmet Bulvarında kamulaştırdığımız bina sayısı 350’yi geçti. Bir bu kadar daha yıkılacak. Bir şehirde 700 tane bina yıkılacak bu yeni bir bulvar yeni bir yaşam merkezi demek. Bu birçok mahalleden geçiyor. Sırameşeler’den, Alemdar’dan, Soğanlı’dan, Çiftehavuzlar’dan, Fatih’ten, Çirişhane’den, Küçükbalıklı, Altınova, Vatan, Millet, Emirsultan’a kadar gidiyor Kestel, Mudanya yolu burası bir bulvar. Şehre alternatif bir yok Ketseli, Mudanya’ya bağlayacak 3 çevre yoluyla otogara bağlayacak bir yol. Yalova, Sırameşe yolu devam ediyor Ketsele doğru. Bu dönem kamulaştırmalar fazlalaştı. Yani işler daha hızlı ilerliyor. Açılan bulvar bir dönüşüm başlatacak. Yeni bir FSM gibi bir bulvar oluşacak. Buda ayrı bir güzellik. Bunun yanında Vişne Caddesi gibi birçok cadde açtık. Ve açmaya devam ediyoruz. Yalova yoluna da tabiî ki önem veriyoruz. Raylı sistem çalışmalarımızı hızlandırdık. İnşallah Kent Meydanı ile Terminal yolunu birbirine bağlıyacağız. Ayrıca hat ortadan gidecek. Kent Meydanı’ndan diğer hatlara birleşecek. Ayrıca tramvayı yaparak insanlara da tramvayın Bursa’da bir sıkıntı olmadan gidebileceğini gösteriyoruz. Yalova hattının yanında Yıldırım hattını da yapıyoruz.
YUNUSELİ HAVAALANI
Yunuseli Havaalanı 15 yıl kapalı kaldı. Şimdi onu tekrar canlandırmaya çalışıyoruz. Uçaklarımız rahatça iniş ve kalkışlar yapılabilecek. Alana yapılan inşaatta en fazla 2 aylık işimiz var. Yaza kadar açılmış olur. Burada ayrıca çevre illere ilçelere de hizmet vereceğiz. Uçaklarımız nereye giderse gitsin Yunuseli’nden kalkacak. Türk Hava Yolları uçak koymayınca Bursa Hava yolları uçak koyacak.
Termal tesisler yapıyoruz, Sıcaksu kentsel dönüşümünü yapıyoruz, uçak getiriyoruz, insanlar rahat ulaşım sayesinde Bursa’ya gelecek. Şehrin merkezinde 300 dışında 300 toplam 600 tesise yetecek sıcak su kaynağımız var. Bunları tedavi merkezi olarak da değerlendirebiliriz.”