Bursa Teknik Üniversitesi’nin yeri konusundaki tartışmaların sonra erdiğini ve Kestel’deki arazinin kamulaştırma bedellerinin ödenmeye başladığını kaydeden Rektör Arif Karademir, “Hedefimiz sınıfları doldurmak değil, fabrikaları mühendislerle doldurmak” dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Arif Karademir, Bursa Haber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar’ı ziyaret etti. Gazetecilerle de bir araya gelen Karademir, Türkiye’deki üniversitelerin klasik çizgilerinin dışında özgün bir üniversitenin BTÜ olarak filizlendiğini kaydetti. Geçtiğimiz eğitim sezonunda 5 programda öğrenci kabul ettiklerini belirten Karademir, önümüzdeki sezon için 7 programın daha açıldığını kaydetti. BTÜ’nün en önemli farkının İngilizce eğitimi olduğunu ifade eden Rektör Karademir, verilen eğitimin İngiltere’deki dil eğitimlerinden farksız olduğunu söyledi. Öğrencilerin tercihlerine göre bölümlerinde Türkçe, İngilizce ya da yüzde 30 İngilizce eğitimi alabileceğini kaydeden Karademir, “İngilizce Makine Mühendisliği bölümümüzü tercih eden öğrencilerimiz 2 yıl BTÜ’de, 2 yıl ABD’deki Southern Üniversitesi’nde eğitim alacak. Öğrencimiz 4 yılda çift diplomayla eğitimini tamamlayacak” dedi.
KESTEL YERLEŞKESİ 5 YILA TAMAM
BTÜ’nün yeriyle ilgili tartışmaların artık sona erdiği müjdesini veren Karademir, Kestel yerleşkesindeki kamulaştırma sürecinin tamamlandığını, hak sahibi vatandaşların bir bölümüne 4 milyon liralık ödemenin yapıldığını açıkladı. Toplam bin 500 dönümlük arazinin 44 parçadan oluşan 318 dönümünün vatandaşlara ait olduğunu aktaran Karademir, “Bu arazinin yaklaşık 500 dönümü, üzerine inşaat yapılabilir nitelikte. Vatandaşa ait olan 7 parçalık bölüm için vatandaşlara 4 milyon liralık ödeme geçtiğimiz hafta yapıldı. Toplamda 30 milyon liralık ödeme yapılacak. Kestel’de yapılacak yeni yerleşkemize taşınmamız için uzmanların öngördüğü süre yaklaşık 5 yıl. Fakat biz bu zamanı uzun buluyoruz, çalışmaları hızlandırıp 3 yıl içinde idari binalarımızı ve rektörlüğü taşımayı hedefliyoruz” dedi. Yerleşkeye ulaşım imkanlarıyla ilgili yerel yöneticilerle temas halinde olduklarını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Karademir, “Yeni yerleşkemize ulaşım sorunlarını çözmüş olarak geçeceğiz” ifadesini kullandı.
UZUN DÖNEM ‘GERÇEK’ STAJ
Üniversite - sanayi işbirliğine yeni bir boyut kazandırmak istediklerini açıklayan BTÜ Rektörü Karademir, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip staj aşamasını döneme yayacağız. Mevcut şartlarda işveren, stajyere risk gözüyle bakıyor. ‘Başına bir şey gelir’ düşüncesiyle ‘Geç otur. Haftada iki gün gel, yeter’ diyor. Maalesef naylon stajlar da bu yüzden çoğalıyor. Makine mühendisliği için programladığımız uzun dönem stajlarda, Eylül – Ocak döneminde staj yapacak öğrencimizin sigortasını üniversitemiz üstlenecek. Her öğrencimiz için fabrikada bir mühendis, bir de üniversitede akademisyen danışman görevlendirilecek. Böylece sanayiyle ve sanayiciyle dirsek temasımızı artırıp ‘Organize Eğitim Kampusu’ hedeflerimiz doğrultusunda gerçek misyonumuzu tamamlayacağız” diye konuştu. Türkiye şartlarında üniversite mezunlarının iş bulmakta zorlandığını ifade eden Kardemir, “Bizim sınıfları doldurmak gibi bir hedefimiz yok. En nihai hedefimiz sınıfları doldurmak değil, fabrikaları mühendislerle doldurmak” dedi.
Yenişehir’in her aşamasında BTÜ
Yenişehir’de yapılacak olan Otomotiv Test Merkezi’yle Bursa Teknik Üniversitesi’nin kolektif çalışacağını kaydeden Rektör Arif Karademir, “Bu konuda protokol yapma aşamasına geldik. Akademik destek vermenin yanında, merkezin her aşamasında aktif olarak rol alacağız” ifadelerini kullandı.
Üniversite-sanayi işbirliği Türkiye’nin ihtiyacı
Bursa Haber Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar, Türkiye’nin en büyük ihtiyaçlarından birinin üniversite - sanayi işbirliği olduğunu ifade ederek, “Şahsım ve aynı zamanda başkanlığını yürüttüğüm Tekstil Sanayicileri ve İşadamları Derneği olarak kariyer günlerinizde ve staj programlarınızda Bursa Teknik Üniversitesi’ne tam destek veriyoruz” dedi.