Bursa Haber'in konuğu Lale Karabıyık oldu
13.01.2016

Bursa Haber Gündem Buluşmaları’nın konuğu olan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, “Ankara’da vatandaşın menfaatine yasalar çıkmıyor. Dik duruş sergileyip vatandaşların çıkarları doğrultusunda mücadele veriyoruz” diye konuştu. İbrahim ARSLAN Bursa Haber Gazetesi’nin Gündem Buluşmaları’na konuk olan CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Bursa Haber Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar, Yönetim Kurulu Üyesi Levent Dizdar, Bursa Haber Gazetesi Yayın Yönetmeni Tayfun Çavuşoğlu ile Bursa Haber Gazetesi yönetici ve yazarlarıyla Kahve Beyaz Restoran’da bir araya geldi. TBMM’nin Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndaki 40 üye arasında yer alan Karabıyık, komisyondaki 9 CHP’li üyenin gece gündüz vatandaşın çıkarlarını savunduğunu ifade ederek, “Meclisteki mesaimiz çok yoğun. 1 hafta oturumlara katılıyoruz, ertesi hafta komisyonda mesai yapıyoruz. Bunun yanı sıra seçmenimizle uzak kalmamak için sahalara iniyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘KANUNLAR OLDUBİTTİYE GETİRİLİYOR’

Plan Bütçe Komisyonu’nun nöbetçi komisyon olarak görülmesini eleştiren Karabıyık, “Daha önce gelmeyecek dedikleri torba yasalar başta olmak üzere her konu Plan Bütçe Komisyonu’na geliyor. Biz bu yoğunluktan asla yüksünmüyoruz. Aksine biz oraya yorulmaya gittik. Fakat kanunlar burada oldubittiye getiriliyor” dedi. Gelen kanun tasarılarında vatandaşın lehine kararların alınmadığını öne süren Karabıyık şunları söyledi: “Kanun tasarılarında etki analizi yok. Yani değiştirilmek istenen yasanın ne faydası ne zararı olduğu araştırılmıyor. İktidarda meclisteki çoğunluğunun rehaveti var. Buna rağmen dik duruş sergileyip vatandaşların çıkarları doğrultusunda mücadele veriyoruz. Vatandaş lehine getirdiğimiz yasalar meclisten sırf biz getirdiğimiz için geçmiyor. ‘Yapılacaksa biz yaparız’ deniliyor. Bu yasaları geçirdiklerinde ‘Biz yaptık’ diyorlar.”

‘6 KEZ SORDUM, CEVAP ALAMADIM’

Ekonomik verileri analiz eden Karabıyık, kaynağı belli olmayan paraları işaret ederek, “Kaynağı belli olmayan 37 buçuk milyar dolar seçimden önce ülkeye giriş yapıp, seçimden sonra çıkıyor. Bu paraların kime ait olduğunu 2 kez Genel Kurulda, 3 kez Plan Bütçe Komisyonu’nda ilgili bakana sordum. Yanıt alamıyoruz. Hesap verme taraftarı değiller. Ayrıca bu konuyu Merkez Bankası Başkanı’nın brifinginde de dile getirdim. Başkan bana kendisinin de bilmediğini belirtti. Böyle koşullarda çalışıyoruz” dedi. 

‘KİMSE OTURMUYOR’

Mecliste muhalefet desteğinin olmadığını söyleyen Karabıyık, “CHP’nin önseçimle gelen milletvekilleri dinamik, aktif, kararlı. Hiçbirimiz oturmuyoruz. Toplumun tüm kesimini korumaya çalışıyoruz” diyerek Başbakan Davutoğlu’nun ‘yüzde 50 buçuğu da kucaklayacağız’ sözlerine gönderme yaptı. Mecliste sadece anayasanın gündeme alındığının altını çizen Karabıyık, “Anayasa ve başkanlıktan başka düşünülen bir şey yok. Yasa değişiklikleri başkanlık sistemine götüren cinsten. Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemez ilk üç maddesi değiştirilmiyor ama diğer maddeler bu üç maddeye uyuşmayacak şekilde düzenleniyor” dedi.

‘BAŞKANLIK NEDEN GEREKLİ?’

Parlamenter sistemin açıklarını gidermekten yana olduklarını dile getiren Karabıyık, “Başkanlık sistemine geçersek eğer, çıkabilecek bir kaosta işler çığırından çıkar. ‘Başkanlık sistemi neden gerekli?’ sorularımıza yanıt alamıyoruz. Bunun bile bilinmediği ortamda başkanlık sistemine gitmenin yolları aranıyor” dedi. 1 Kasım seçimlerinin sağlıklı koşullar altında yapılmadığını iddia eden Karabıyık, “Bir yanda terör saldırıları, diğer yanda ekonomi... Ölüyü gösterip sıtmaya razı ettiler bu milleti. Sayın Başbakan yüzde 50 buçuğu kucaklayacaklarını ifade etti fakat icraatta öyle değil maalesef. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 25’i iktidar, 15’i muhalefet olmak üzere 40 üye var. Başkanlık divanında 1 tane bile muhalefet milletvekili yok” diye konuştu. 

‘2011’DEN BERİ TABANDAYIZ’

CHP’nin 2019 hedefleri doğrultusunda çalışmaları sürdürdüğünü söyleyen Karabıyık, “Biz parti olarak 2011’den beri tabana indik. Mesela ben dün köylü kadınlarla roka topladım. Adaylık sürecinde telefon numaramı dağıttım. Telefonum 7 gün 24 saat açık. Hepsini yanıtlıyoruz, yanıtlayamadığımız çağrılara da geri dönüş yapıyoruz. Bundan sonraki çalışmalarda da vatandaşın nabzını daha iyi tutmalıyız. Sosyolojik araştırmalara çok önem veriyoruz. Bununla ilgili de projeler geliştiriyoruz. İş kendimizi anlatmaya gelince, basında yer bulamıyoruz. Hal böyle olunca da kendimizi anlatamıyoruz” açıklamasını yaptı.

‘LİDERİ DEĞİL, SİSTEMİ SORGULAMALIYIZ’

CHP Kurultayına da değinen Karabıyık, “Bursa milletvekilleri olarak Genel Başkanımızın arkasındayız. Başarısızlıkta liderin değil, sistemin sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Genel başkan adaylarımız da çok değerli. Asla dışlayıcı değiliz” şeklinde konuştu.

‘KİMSENİN ADAMI OLMADIM’

CHP’nin Bursa önseçiminde birinci sırada çıkmasını yorumlayan Karabıyık, “Akademisyenliğim dönemince partinin merdivenlerinden dahi çıkmadım. Etik olan, doğru olan da budur. Bu partililerimle görüşmediğim, bağımı kopardığım anlamına gelmiyor. Değişik ortamlarda sık sık bir araya geldik. CHP örgütünün içinde hiçbir zaman faal olma fırsatını mesleğimden dolayı yakalayamadım. Bunlar benim için büyük bir dezavantaj oluşturdu. Benim en büyük avantajım o’cu, bu’cu olmamaktı. Ben bölünmeye, taraf tutmaya karşıyım. Mezhepsel bölünmeye de karşıyım. Benim hiçbir zaman delegem olmadı. Delege seçimlerine bile gidemedim. Bu şekilde birinci oldum. Huzurluyum” dedi.

‘KERVAN YOLDA DÜZÜLÜYOR’

İktidarın günü kurtaracak düzenlemeler yapıp sorunları çözmediğini iddia eden Karabıyık, “Kervan yolda düzülüyor. Mesela yeni kimliklerle ilgili düzenlemeye karşı durduk. Bunun sebebi ‘olmasın, istemiyoruz’ demek değil. Eksik olan şeylerin düzeltilmesi gerektiği düşüncemizdir. Ülkemizde Kişisel Bilgileri Koruma Kanunu mevcut değil. Vatandaşın kişisel bilgilerini güvenceye almadan bu uygulamanın hayata geçirilmesi oldukça sakıncalı” dedi.

‘PETROL UCUZLADI AMA VATANDAŞA YANSIMADI’

Son iki yılda petrol fiyatlarının yüzde 66 ucuzladığını kaydeden Karabıyık, “Bu düşüşler hiçbir zaman vatandaşımıza yansımıyor. Hatta zam olarak geri dönüyor. Gıda enflasyonu yüzde 14’ün üzerinde. TÜFE’den vatandaşa ne? Vatandaş TÜFE’yi hissetmez, gıda enflasyonunu hisseder. Vatandaşı korumaya yönelik tavır ve söylemlerimiz siyasallaştırılıyor. Bunu aldığım eğitime, bilime verdiğim emeğe saygısızlık olarak görüyorum. Üçüncü dünya ülkelerinin paraları dolar karşısında yüzde 19, Türk Lirası ise yüzde 25 değer kaybetti. Bunun sebebine sadece ‘küresel kriz’ diyemezsiniz” şeklinde konuştu.

‘İŞSİZLİĞİ ÇÖZECEK PROJELERİ YOK’

İstihdam problemlerine çözüm üretilmediğini ifade eden Karabıyık, “Yıllık çalışabilir iş gücüne katılan vatandaş sayımız, yaratılan istihdamın çok üzerinde. İşsizlik çığ gibi büyüyor. Bunu önleyecek sistemin olmamasının yanı sıra bunu giderecek çözümler bile gündeme alınmıyor. Yapısal reformlar ortaya koyulmuyor. Diğer yandan girişimci yarının ne olacağını bilmiyor. Terörün nasıl çözüleceği bilinmiyor. Enflasyona, kura ve faizlerdeki artışa girişimci güvenmiyor. Böyle olunca da yatırım yapmıyor. Merkez Bankası dahi bağımsız değil. Bu koşullarda girişimciler de temkinli davranma ihtiyacı hissederek istihdam yaratmıyor” dedi.

‘ZAMLAR ENFLASYONLA ERİDİ’

Emeklilere ve asgari ücretlilere yapılan zammın, daha halka ulaşmadan enflasyona yenik düştüğünü söyleyen Karabıyık, “Asgari ücretin içine Asgari Geçim İndirimi’ni (AGİ) de dahil ettiler. Emeklilere verdikleri 100 liralık zam ve asgari ücretlilere AGİ’nin dışında verilen iyileştirme de enflasyonla bitti gitti. Dolaylı vergilerle bu işler yürümez. Doğrudan vergiye geçmeliyiz. Enflasyonu düşürmenin en önemli yolu dolaylı vergileri vatandaşın sırtından almak. Bizim orta vadede planımız bu. Ayrıca bu vergide adaleti sağlamanın en önemli yolu. Bizim seçim bildirgemizde emeklilere yılda iki kez verdiğimiz iyileştirmeler, enflasyonu tetiklemeyecekti. Aylıklara yapılan zamla enflasyon fırladı” dedi.

‘CAMİYE DEĞİL, SİYASETİN CAMİYE GİRMESİNE KARŞIYIZ’

Türk siyasetinde din faktörü, yoksulluk, günlük yaşam koşulları ve riskten kaçınmanın etkisiyle vatandaşın alternatif denemelerinden kaçındığını ifade eden Karabıyık, “CHP’ye dinsiz gözüyle bakılıyor. Biz dinin yaşanmasına karşı değiliz. Biz imam hatiplere karşı değiliz aksine imam hatiplerin açılmasını teşvik eden biziz. Biz camilere karşı değiliz. Biz bu kurumların siyasete alet edilmesine, siyasetin arka bahçesi haline gelmesine karşıyız. Doğru olan da budur. Camide ve okulda siyaset yapılmamalı” diye konuştu.

‘MEZHEPSEL ÇATIŞMA ÇÖZÜMLENMELİ’

Alevilik - Sünnilik meselesinin bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, “Ben bölünmeye, taraf tutmaya karşıyım. Mezhepsel bölünmeye de karşıyım. Bu konuda CHP olarak çok güzel adımlar atıyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da bu konuda çok duyarlı ve birleştirici. Ancak siyasiler bu söylemleri defaten kullanarak toplumda derin yaralar açıyor. Biz her kesimin temsilcisiyiz. Tüm vatandaşlarımızın inancına, adet ve kültürlerine saygılıyız” şeklinde konuştu.

‘KİRLİLİĞE MÜSAADE ETMEYİZ’

DOSAB Termik Santrali projesiyle ilgili konuşan Prof. Dr. Karabıyık, “Çevreye zararlı olacak hiçbir şeyi önermeyiz. Sanayiyi teşvik etmek, ama çevreyi de korumak zorundayız. Vatandaşlar termik santralle ilgili tepkilerini dile getiriyorlar. Bu konudaki ÇED raporu riske işaret ediyor. DOSAB ise raporlarıyla çevreci olduğunu ispatlamaya çalışıyor. Sanayinin önünü tıkamadan çevreyi korumalıyız. Sanayiye, sanayiciye karşı değiliz ama çevrenin kirletilmesine asla müsaade etmeyiz” dedi.