Tekstil Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar, şubat ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalışla 10 milyar 495 milyon dolar olmasının, iş dünyasında ‘mevsimsel etki’ olarak algılandığını söyledi. Yılın ilk iki ayında toplam ihracatın yüzde 6,7 gerileme ile 22 milyar 826 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan TESİAD Başkanı Dizdar, “Oysa son 12 aylık ihracat, yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi. Türkiye son iki ayda ağır kış koşulları yaşadı. İş günü kayıpları, yollarda zaman kaybeden TIR’lar ve ürünlerin zamanında yerine ulaşamaması gibi etkiler nedeniyle ihracatta aksama yaşandı. Türkiye bir üretim merkezidir ve ihracatta istediği sonucu alacaktır. Hedefler tutacak” dedi.
OTOMOTİV SOL ŞERİTTE
Şubat ayı ihracat verileri incelendiğinde toplam ihracat içinde yüzde 61,9'luk pay alan sanayi mamullerinin ilk sırada yer aldığını kaydeden Dizdar, “Sanayi mamullerinde en büyük pay, yüzde 16,2 ile otomotiv endüstrisinin oldu. Bu dönemde en fazla ihracat artışı yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri alt başlığında oldu. Bu sektörü yüzde 25,4 ile tütün ve mamulleri takip etti” dedi. TESİAD Başkanı Dizdar, “Yaptığımız araştırmada İngiltere'ye ihracat yüzde 5,1, ABD'ye ise yüzde 16,5 artış gösterdi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 19,9 ile İran'a gerçekleşti” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİ BÜYÜK
Türkiye'nin, cumhuriyetin 100. yılında yani 2023 yılında 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla, 25 bin dolar kişi başına gelir, 500 milyar dolar ihracat, dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasına girmek gibi çok iddialı hedeflerinin olduğunu kaydeden Dizdar, “İhracat bir ülkenin özellikle kalkınmasında, refahın, istihdamın, üretimin artmasında kaldıraç görevi yapar. Bunu yapabilmek için de yüksek teknolojiye ve katma değere mutlaka yatırım yapılması gerekir” dedi.
ANAHTAR KELİME AR-GE
Dizdar, “Kilo başı ihracat fiyatımız 1,60 dolar. Bunu gelişmiş ülkeler seviyesine 3 doların üstüne mutlaka çıkarmamız gerekiyor. 3 doların üstüne çıkarabilmek için de katma değeri artırmanın yolları belli; inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve marka” diye konuştu.