Altepe: “Tramvayımızı ürettik, sıra uçağımızda”
31.12.2015

Bursa Haber ‘Gündem Buluşmaları’nın konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Tramvayımızı, metro vagonlarımızı ürettiğimiz gibi uçağımızı da üreteceğiz. Bursa rol verilmesini bekleyen bir şehir değil. Biz rolümüzü kendimiz alıyoruz” dedi.

İbrahim ARSLAN / Bursa Haber

Bursa Haber Gazetesi’nin periyodik olarak düzenlediği “Gündem Buluşmaları”na konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Haber Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar, Yönetim Kurulu Üyesi Levent Dizdar, işadamı Mehmet Dizdar, Bursa Haber Gazetesi Yayın Yönetmeni Tayfun Çavuşoğlu ile Bursa Haber Gazetesi yönetici ve yazarlarıyla Kahve Beyaz Restoranda buluştu. Ulaşıma ilişkin yenilikleri de değerlendiren Altepe, Bursa sanayisi açısından sürpriz bir gelişmeye de işaret ederek, “Tramvayımızı yüzde yüz yerli imkanlarla ürettik. Bunda da ciddi bir tecrübe kazandık. Uçağımızı da üreteceğiz. Tramvay tecrübemizle ve Uzay ve Havacılık Merkezimizle ciddi bir altyapıya ulaştık” dedi. Konuyla ilgili detaylı açıklamayı sonraya bırakan Altepe, uçak üretimi ile ilgili hazırlıklar yapıldığını ve bu konuda yol alındığını belirterek, “Tramvayı yaptık, uçağı da yaparız” diye konuştu.

‘HİZMET BİZE NASİP OLDU’

Bursa’nın marka kent olması yönündeki gayretlerini anlatan Altepe, “Her şeyin en iyisini yaparak Bursa’nın dünya kenti olması için çalışıyoruz. Bu vizyonumuzu anlamayanları anlayışla karşılıyoruz” dedi. ‘Gece gündüz demeden Bursa’yı düşünüyoruz’ diyen Altepe, “Şehrimizi, Avrupa ve dünya gündemine taşımak için kafa yoruyoruz. Eskiden Türkiye’nin tanıtımlarında Bursa yer almazken bugün Bursa’nın olmadığı tanıtım yok. Bunlar, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarma yatırımlarımızla oldu. Bursa her semtiyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yerini aldı. Bunlar da bizlere nasip oldu. Sadece Bursa’daki eserleri gün yüzüne çıkarmakla kalmadık. Osmanlı’nın Balkanlardaki mirasına da sahip çıktık” şeklinde konuştu.

‘KENDİ ROLÜMÜZÜ ALIYORUZ’

Bursa’daki çevre yatırımlarına dikkat çeken Başkan Altepe, “Doğa için 1 yılda 400 milyon lira kaynak ayırdık. Nilüfer Çayı ve Deliçay artık temiz akıyor. Her yeri kolektörlerle donattık. Önce Bursa’yı sonra Marmara’yı temizliyoruz. Bunun yanı sıra Çevre Bakanlığı’ndan baca temizliği ve denetimleri konusunda yetki aldık” ifadelerini kullandı. Sadece marka üretmenin yeterli olmadığına dikkat çeken Altepe, “Havayolunu kullanmayan bir şehir marka kent olamaz. Bunun için Yenişehir’e ücretsiz seferler düzenliyoruz. Aynı zamanda Bursa Havaalanı’yla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İşin içine askeriye de girince bürokrasi uzadı ama çalışmaların sonuna yaklaştık. Bu yetmez. Tramvayımızı, metro vagonlarımızı ürettiğimiz gibi uçağımızı da üreteceğiz. Bursa rol verilmesini bekleyen bir şehir değil. Biz rolümüzü kendimiz alıyoruz” diye konuştu.

BURSA TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ

Türkiye’nin hedeflerini en iyi Bursa’nın sırtladığını ifade eden Başkan Altepe, “Artık üniversite kendi başına hareket etmiyor. Kentin tüm dinamikleri istişareli bir şekilde kolektif hareket ediyoruz. Bilim Merkezimizi açtık. Bizden önce açmak için girişimlerde bulunanlar hatta başlayanlar vardı. Ama biz hepsinden önce faaliyete soktuk. Altyapımız olmamasına rağmen uzay ve havacılık merkezini açtık. 60 milyon lira devletten, 15 milyon lira da Ticaret Borsası’ndan destek aldık. Uzay ve Havacılık Merkezi teorik olarak deneyim kazanacağımız bir kurum olacak” dedi. 

‘UÇAĞIMIZI ÜRETECEĞİZ’

Bursa’nın derdini anlatamadığının altını çizen Başkan Altepe, “Bursa göç vermiyor. O yüzden lobimiz yok. Derdimizi anlatamadığımız için rol verilmesini beklemeden hareket ediyoruz. Rol kapıyoruz. Bu üretimde de böyle. Mesela tramvayımızı yüzde yüz yerli imkanlarla ürettik. Bunda da ciddi bir tecrübe kazandık. Uçağımızı da üreteceğiz. Tramvay tecrübemizle ve Uzay ve Havacılık Merkezimizle ciddi bir altyapıya ulaştık. Ayrıca Bursa’mız mesleki eğitimde de Türkiye’de öncü. Nitelikli eleman sıkıntısı çekmiyoruz” dedi. 156 VAGON Bursa’daki ulaşım yatırımlarına dikkat çeken Altepe, “Göreve geldiğimiz zaman raylı sistemdeki vagon sayısı 48’di. Biz bu sayıyı faal olan vagonlarla ikiye katladık. 96 vagonumuz şuan seferler yaparken 60 adet vagonun daha siparişini verdik. Terminal ve Beşyol’daki tramvay hatlarımız için de siparişlerimizi erkenden verdik. 12 ipekböceği tramvayı inşaat tamamlanmadan hazır hale gelecek. Bunu yanı sıra Gemlik ve Mudanya’ya da raylı sistemi ulaştırma gündemimiz var. Mudanya’ya raylı sistemi Büyükşehir olarak biz Gemlik’e TCDD ulaştıracak” şeklinde konuştu. Bursa’da tramvay ve vagon üretiminin yüzde 50’lik bir tasarruf sağladığını söyleyen Altepe, “Bursa piyasaya girdiğinde rekabet şartlarını lehine çevirdi. Tüm dünyadan daha hesaplı ürünleri kaliteli bir şekilde üretiyoruz. Yakın zamanda inanıyorum ki vagonlarımızı ihraç da edeceğiz. İhracatla birlikte üretimin hızlanmasının yanında kredilerin Türk bankalar tarafından verilmesiyle finans sektörü de canlanacak” şeklinde konuştu.

‘YOĞUNLUK ARTARSA OTOPARKLAR ZAMLANIR’

Bursa’da trafik probleminin tekerlekli taşıtlarla çözülemeyeceğini vurgulayan Altepe, “Raylı sistem projelerimizi tamamlamanın ardından minibüs ve dolmuşların sayısını kademe kademe azaltıp bitirmeyi planlıyoruz” açıklamalarını yaptı. Şehir merkezindeki trafik yoğunluğunun günden güne arttığını söyleyen Altepe, “Metro istasyonlarının yanına cüzi ücretli ya da ücretsiz otoparklar yapıyoruz. Vatandaşlarımız araçlarını istasyona bırakıp kent merkezine toplu taşıma araçlarıyla gitsin, hem trafikte vakit kaybetmesin hem kent merkezindeki otoparka 10 lira vermesin istiyoruz. Kent merkezindeki yoğunluk böyle artmaya devam ederse otopark fiyatları da artacak. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi çekici sayısını da arttırdı. Hatalı parklanmayla oluşacak problemlere geçit vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

‘İZNİK’E TURİST AKACAK’

Bursa’nın yaptığı işlerle hep örnek olduğunu aktaran Altepe, “Üretimsel, kültürel, sosyal ve altyapı olarak Bursa, Türkiye’nin lokomotifi konumunda. Bütünşehir uygulamasını en iyi uygulayan Büyükşehir biziz. 26-27 konuda en önde hep biz varız. Kent müzesi kavramını Türkiye’ye biz kazandırdık. Tarihi yapıların restorasyonu deyince akla hep Bursa geliyor. İlçelerimizde çalışmayan tesisleri faal hale getiriyoruz. İznik, çalışmalarımızla dünya gündemine girdi. Gölün altındaki tarihi bazilikanın rasgele bulunduğunu kimse düşünmesin. Yapılan hava taramalarıyla bulduk. İznik Gölü’nde çalışmalar durmadan devam ediyor. Buz gibi havada Arkeoloji bölümündeki akademisyenler dalış yapıyor. Su altı müzemizi tamamladığımız zaman Avrupa’dan İznik’e turist akacak çünkü İznik, tüm Hristiyanlar için kutsal bir yer. Aynı zamanda ilçelere vizyon tesisler yapıyoruz. Bunu da kaynak artırımı olmadan başarmamız çok değerli kılıyor. Yapılan hizmetlerin finansı çok önemli. Başkanlık yaptığım dönemlerde hemen hemen her sene bütçeyi aşıyoruz” dedi.

‘ÇALIŞMAYAN HATA YAPMAZ’

Bütünşehir uygulamasıyla Bursa’da kişi başı düşen gelirin 309 lira seviyesine indiğini söyleyen Altepe, “Şuan İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başı 580 lira devletten ödenek alıyor. İzmir’in kişi başı gelirini bana verseler Bursa’yı kimse tutamaz. Şehre sevgi, hizmetle ve eserle tezahür eder. Elimizden geldikçe çalışıyoruz. Çalışmayan hata yapmaz. Stadyum yapılmazsa kusur bulunmaz” ifadelerini kullandı. Altıparmak caddesiyle ilgili konuşan Altepe, “ulaşımı yer altına almayla ilgili projeler mevcut fakat Cilimboz Deresi Altıparmak’ın altından geçiyor. Uygulanabilirliği yok” dedi.

“ATATÜRK STADI KONUSUNDA YETKİ BAKANLIĞIN”

Bursa Haber Gündem Buluşmaları’nın konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Atatürk Stadyumu alanının niteliğini değiştirmeden oraya 1 tribün, spor salonları ve meydan kazandırmak istiyoruz. 20 Şubat itibariyle stadyumu Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devrediyoruz. O alandaki tasarruf bakanlığa ait” dedi. Bursa’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendiren Altepe, İstanbul Yolu’ndaki kentsel dönüşümü işaret ederek “Önümüzdeki hafta kamulaştırdığımız 20 bin metrekare alandaki 60 binanın yıkımına başlayacağız” dedi. Bursa’nın hedefleri olduğunun altını çizen Başkan Altepe, “Stadyumu yapacağımız zaman; stadyumumuz farklı olsun, dünya gündeminde yerini alsın, aldığı ödüllerle Bursa’nın adı duyulsun istedik. Tamamlanan stadyumumuz çok konuşulmasının yanı sıra ekonomiye katkı sağlayacak ve Bursaspor’a motivasyon katacak. Avrupa kupalarında 4 yıl mücadele eden şampiyon bir takımımız var. Bursaspor’a Avrupa standartlarında bir stadyum yaraşır” ifadelerini kullandı.

‘AÇILIŞTAN HERKES MEMNUN’

Bursa’nın en büyük projesi olan 190 bin metrekare alana sahip Büyükşehir Belediye Stadyumu’nun açılışından da bahseden Altepe, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere açılışa katılan herkes memnun kaldı. 45 bin kişi soğuk demeden saatlerce stadyumdaki açılışta bulundu. 45 bin kişinin orayı doldurması stadyumun doldurulabileceğini de bize gösterdi” açıklamalarını yaptı. Atatürk Stadyumu’nun 10 Şubat’ta Gençlik ve Spor Bakanlığına devredileceğini söyleyen Başkan Altepe, “Mevcut stadyum 60 yıllık bir yapı. Depreme dayanıklı değil. Biz istiyoruz ki stadyumun 1 tribünü kalsın gerekirse yenileyelim. Spor yapılacak salonların olduğu bir alan yaratmak istiyoruz. Bunun yanında Bursa’mızın bir meydan eksiği var. Mitinglerde halen Gökdere Kavşağı kullanılıyor. Bu büyük bir eksiklik. Bu 2 projeyi aynı anda uygulamak mümkün ama buna Gençlik ve Spor Bakanlığı karar verecek” ifadeleriyle stadyumun niteliğinin değişmeyeceğinin altını çizdi.

‘6 ÜLKENİN HER KENTİNDEYİZ’

Balkanlara girip çıkamadıklarını söyleyen Altepe, “Balkanlarda 6 ülkenin her kentinde varız. Balkanlarla ilgili hükümetimizin ve kurumların sıkıntı yaşadığında ilk ulaştığı mercii biz olduk. Sadece yurtdışına yaptığımız yatırımlarla uluslararası gündemde değiliz. Mesela yurtdışından gelen heyetler, partner olarak Bursa’yı seçmek istiyor. Kentimiz Balkanlarda ve Kafkaslarda Türkiye’nin temsilcisi konumunda. Tüm adımlar bizle atılıyor. İstanbul’da kurulan Tarihi Çarşılar Birliği’ne başkan ararlarken, ‘Başkanlığı Bursa yapsın’ dediler. Bunun sebebi Bursa’da tarihi çarşı kültürünün oturması, Büyükşehir Belediyemizin de bu işi sahiplenmesidir” şeklinde konuştu.

‘ULUDAĞ’IN EŞİ YOK’

Bursa’nın termal turizmini tekrar gündeme getirdiklerini kaydeden Altepe, “Artık 50 otel termal su kullanıyor. Termal turistler hem uzun süre kalıyor hem daha çok para bırakıyor. Tabakaneler bölgesiyle kamulaştırmalarımızı büyük ölçüde tamamladık çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Bursa’ya gelen turistlerin raylı sistemle kent merkezinin yanı sıra otellere de teleferikle ulaşımının kolaylaşacağını kaydeden Başkan Altepe, “Uludağ, dünyada eşi benzeri olmayan bir güzellik. Biz Uludağ’da yetki karmaşası olsun istemiyoruz. Çünkü Uludağ’da en büyük eksiklik yapı eksikliği değil düzen eksikliği” diyerek konunun önemine dikkat çekti.

‘ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK’

Engelliler için yapılan hizmetlerden de bahseden Altepe, “Engellilere yapacağımız hizmetlerde pozitif ayrımcılık yaparak çalışmaları hızlandırıyoruz. Engelliler merkezini öne aldık. Burada önemli olan engelli biriminin varlığı değil, engellilere yapılan hizmetlerdir” dedi.

‘ŞEFTALİ BAHÇELERİ BETON OLMASIN’

Kentsel dönüşümün teoride kolay göründüğünü pratiğe döküldüğü zaman büyük zorluklar yaşandığını söyleyen Başkan Altepe, “Büyükşehir belediyesi olarak 5 bin kişiyle kamulaştırma için masaya oturduk. Teoride her şey güzel ve kolay. Ama işin içine insan girdiği zaman uzlaşmakta güçlük çekiyoruz. Yaptığımız çalışmalarla deprem olmadan eski binaları yenilemek istiyoruz. Bu konuda kaynağı olmayan ev sahiplerinin ceplerinden para çıkmasın diye 0.50 emsal artışı uyguladık. Bu konuda çok eleştiri aldık. ‘Rant var’ dediler. Evet bu konuda Bursa halkının rantı var. ‘Şehrin yoğunluğunu artırıyorsunuz’ dediler. Bursa her geçen gün göç alan ama göç vermeyen bir şehir. Biz şeftali bahçeleri beton yapılar olmasın diye çalışıyoruz” dedi. İstanbul Yolu’ndaki kentsel dönüşümle ilgili de bilgi veren Başkan Altepe, “Önümüzdeki hafta kamulaştırdığımız 20 bin metrekare alandaki 60 binanın yıkımına başlayacağız. Bu bölgeye getirisi yüksek vizyon yapılar inşa edeceğiz. Buranın satışıyla oluşacak kaynağı yine kentsel dönüşüme ayıracağız” diyerek kentsel dönüşümdeki yol haritasını paylaştı.

‘SANAYİ DE DÖNÜŞMELİ’

Kentsel dönüşümle birlikte sanayi tesislerinin de dönüşmesi gerektiğini kaydeden Başkan Altepe, “Eski fabrikaların tamamını kaldırmak lazım. Sadece şehir merkezinden kaldırmak yetmez. Çevreci üretim yapan teknolojiyi üst düzey kullanan, çevreyi kirletmeyen tesislere ihtiyacımız var. Batı OSB teknolojiyi üst düzey kullanarak çevreyi kirletmeyecek bir yer olacak. Şuan kent merkezindeki fabrikalar 15 yaş üstü. 15 yaş üstü fabrikaların hiçbiri çevreci değil. Batı OSB’deki çevreci üretimle katma değeri artan ürünler üretilecek” dedi. DOSAB Termik Santralinin endişe gerektirmediğini söyleyen Altepe, “Artık çevre için bilinç artıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak çevrenin temizliği için sadece bir yılda 400 milyonluk yatırım yaptık. Çevreyi kirletecek tesisleri asla görmezden gelecek değiliz. Hava ve denize çok önem veriyoruz. Kimse kuşku duymasın. O tesis çevreci olmazsa eğer kimse kapatmazsa Büyükşehir Belediyesi kapatır” dedi.

ALTEPE’NİN DUYGU DOLU ANLARI

Bursa Haber Medya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar ve Yönetim Kurulu Üyesi Levent Dizdar, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye kente yaptığı katkılar ve Gündem Buluşmaları özel programına katılımından ötürü bir teşekkür plaketi armağan etti. İşadamı Mehmet Dizdar da Başkan Altepe’nin merhum babası Sırrı Altepe ile çok uzun yıllardır süre gelen aile dostluğuna vurgu yaptı. Dizdar’ın özel olarak çerçeveleterek hediye ettiği fotoğrafta babası ile kendini yan yana gören Başkan Altepe duygu dolu anlar yaşadı.