Başkan Aktaş'tan Bursa Haber Medya Grubuna ziyaret

Bursa Haber Gazetesi’nin düzenlediği ve geleneksel hale gelen Gündem Buluşmaları devam ediyor. Toplantının bu haftaki konuğu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş oldu. Mudanya yolundaki Kahve Beyaz Restoran’da gerçekleşen buluşma, Bursa Haber Medya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya Bursa Haber Gazetesi yönetici ve yazarları katıldı.

Aktaş'tan Bursa Haber'e önemli açıklamalar

5 TANE UYDU KENT ŞART

“Öte yandan Bursa'yı rahatlatmak adına 100 – 150 bin nüfuslu 5 tane uydu kent planlanmalı” diyen Başkan Aktaş, “Uydu kentler şehrin güneyi hariç her yönde olabilir. Şimdi burada tabii bakanlıklar var. Halihazırda Karacabey'e doğru bir bölge var. Bakanlıkların onayı gerekiyor Bu bir karar meselesi. Biz yıllardır orayı bitirmeyelim diye Bursa'yı bitirdik. Hoş ovayı da bitirdik. Israrla uydu kent diyorum çünkü şehrin yoğunluğunu dağıtmamız gerekiyor. Şehri büyütmek zorundayız. Herkes heykel civarında oturmak istiyor ama 3 milyon nüfuslu bir şehirden bahsediyoruz. Bunun mutlaka hayata geçirilmesi lazım” şeklinde konuştu.

‘BÜTÜNŞEHİR YASASI DOĞRU’

“Bütünşehir Yasası’nın ağırlıklı destekçisi Sayın Cumhurbaşkanımızdır” diyen Aktaş, “Yüzde yüz doğru bir yasa. Şu açıdan doğru bir kere… Bir şehrin imarını, altyapısını, ulaşımının tek elden planlamak kadar doğru bir şey olamaz. Fakat yasanın uygulanması noktasında sorunlar var. Birazda o dönem belediye başkanlarımızın tavırları ile alakalı bir durum. Bana göre bazı konular belediye bırakılabilir. Büyükşehir Yasası kapsamında kabaca şunu anlıyorum. Ulaşım, turizm, şehir ekonomisi ve benzeri makro düzeyde ki programları büyükşehirler diğer kalan projeleri de ilçe belediyelerini yapması gerekiyor. Konu başlıkları doğru tanınırsa bana göre büyükşehir yasası doğru bir yasa. 3000 tane belediye 1300 tane belediye düştü. Bunu cumhurbaşkanımızdan daha kararlı hiç kimse yapamazdı. Güçlü belediyelerle bu iş yapılır. Diğer yandan Artık belediyeler ticari düşünmek zorunda yap işlet devret projeler yapmak zorunda. Bir şeyi yapmak bir boyut işletmek daha büyük bir boyut. Diğer yandan kesinlikle yapılması gereken bir şey var. Büyükşehirden ilçe belediyelerde bir şey yapıldığında kesinlikle belediye başkanına ilgili yetkililerine haber verilmesi gerekiyor. Bakın size İnegöl'den bir örnek vereyim. İnegöl’ bazen bir şey yapılıyordu hiçbirimizin haberi yok. İhalesi uygulaması projesi yapılıyor ama haberimiz olmuyordu. Ne zaman yapıldı, nereden çıktı diye bakıp kalıyorduk” dedi.

T2 YILSONU AÇILIYOR

Başkan Aktaş’a sorulması için Bursa Haber Gazetesi’nin sosyal medya hesaplarında okuyucuların en çok dile getirdiği konu olan T2 metro hattının ne zaman biteceği sorusuna açıklık getiren Aktaş, şu şekilde konuştu: “T2 hattı iki etaplı şekilde düşünülmüş proje. 7 bin 400 metresi yerüstü son 700 metresi biliyorsunuz yeraltından yapılacak şekilde planlanmış. Yani bu güzergahın bu kısmına baktığınızda aslında yolcu açısından çok fazla aktif olmayacak. Oraya metro gerektirecek bir durum yoktu. Lakin bunun ikinci bir etabı var, Demirtaş OSB’ye kadar uzanan 4 bin 200 metrelik hat. Bu yapıldığı zaman orada yolcular tarafında daha aktif kullanılacak. Tabii fabrikaların bu noktadaki yaklaşımları da önemli. Öte yandan bu güzergahta kentsel dönüşümle birlikte metro yapılsaydı daha sağlıklı olurdu. Göreve geldiğimin üçüncü günü oraya denetime gittim. Hemen talimat verdim hızlı bir şekilde yolları açtık. Ancak yeni olduğum için millet anlayışla karşılıyor. Halk mevcut duruma inanılmaz sinirliler. İşte süreç onları da anlatılabilirdi onlar da bu işin içine çekilebilirdi. Dediğim gibi bence kentsel dönüşümden sonra bu projeye başlanması gerekiyordu.  Az önce 200 milyonluk projelerin iptalinden bahsettim. Aslında T2 tramvay hattını da iptal edebilirdik. Ancak yapılan çalışmaya baktık. 160 milyonluk bir ihale yapılmış, 100 milyonluk da vagon alınmış kenara konulmuş. İhale bitim tarihi Ağustos 2018, lakin müteahhit değiştiği için bu ihale bir buçuk yıl mahkemelerde dolaşmış. Şimdi 160 milyon yatırımlık kısmın 100 milyonluk kısmı yapılmış. Bana ‘Başkanım hemen bunu kapat komple asfalt dök metrobüs yap’ deniyor. 5 – 10 milyon bir şey harcanmış olsaydı açık söylüyorum kesinlikle asfaltı dökecektim. Ama 100 milyon para harcanmış. Bu proje geriye dönecek pozisyonunda değil. Lüzumsuz demiyorum. Zamanlama ile alakalı bir hata var diye düşünüyorum. O yüzden bu yılsonu itibariyle bu projeyi bitiriyoruz. Bizim gayemiz Kasım – Aralık’ta orayı açmak her şeyini bitirmek” dedi.