Dizdar: İhracat arttı ithalat yavaşladı
14.07.2014

İthalatın ilk 5 ayda 99 milyar dolara gerilediğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 68,1’e yükseldiğini ifade eden TESİAD Başkanı Dizdar, ithalattaki yavaşlamanın sevindirici olduğunu söyledi. Tekstil Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar, Türkiye’nin bu yılın ilk yarısındaki ihracat ve ithalat rakamlarındaki gelişmeleri değerlendirdi. İhracatın yılın ilk 6 ayında yüzde 2,5 artışla 74,7 milyar dolara; son 12 aylık ihracatın ise yüzde 7,5 artışla 152 milyar 828 milyon dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çeken TESİAD Başkanı Dizdar, asıl sevindirici olanın ise ithalattaki yavaşlama olduğunu söyledi. Türkiye’nin üretim yapısının ithalata bağımlı olduğunu hatırlatan Dizdar, toplam ithalatın yüzde 73,6’sının ara malı ve hammadde, yüzde 11,8’nin ise tüketim malı olduğunu belirtti. Döviz fiyatlarındaki yükselmenin tüketim malı ithalatını yavaşlatmasına karşın, hammadde ve ara malı ithal edenleri rahatsız edeceğini vurgulayan Dizdar, maliyetlerin artma eğilimini sürdürdüğünü söyledi. Dizdar, ihracatta fiyat rekabeti sağlamanın gerekli olduğunu, ancak dövizdeki kısa vadeli çıkış ve inişlerin ihracatta dikkatli bir süreci beraberinde getirdiğini kaydetti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI

İthalatın ilk 5 ayda ise 99 milyar dolara gerilediğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ilk 5 ay yüzde 68,1’e yükseldiğini ifade eden Dizdar, şunları söyledi; “Yine ilk 5 aylık dönemde, ihracat artışı yüzde 7,4, ithalattaki azalma ise yüzde 5,6 olarak gerçekleşti. Beş aylık ihracat gelirimiz ise 4,6 milyar dolar artış gösterdi. 5 aylık ithalatımız ise 5,8 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığımız ise ilk 5 ayda 2013 senesine göre, 42 milyar dolardan 31,6 milyar dolara gerilemiş durumda. Rakamlar, dövizdeki yükselişin, ithalatta frene basıldığının, ihracat da ise yükselişin devam ettiğinin göstergesi. Ancak unutmayalım ki, ara mal ithalatımız dolar üzerinden gerçekleştiğinden, ihracatı Euro üzerinden yapmamıza rağmen, girdi maliyetleri dolar bazında olduğu için, üretici fiyat endeksi yükselmeye devam ediyor ki TÜFE haziran enflasyonunu da hesaba kattığımızda yıllık bazda yüzde 9,16 seviyelerine geldi” dedi.

İHRACAT ARTARAK DEVAM ETMELİ

Türkiye için önemli olan en önemli unsurun ithalat harcamaları ile ihracat rakamları arasındaki farkın giderek azalması olduğunu, bunun için herkesin var gücüyle yeni pazarlar bulması gerektiğini söyleyen TESİAD Başkanı Dizdar, ilk 5 ayda tekstil ve giyim, taşıt araçları, plastik ve kauçuk, elektrikli makineler ve makine ile mobilya sektörlerindeki ihracat artışının yüzde 10-15 arasında gerçekleştiğini belirtti.